KeepFit

Przepisy

Pulpety wołowe z korniszonami na parze

Składniki odżywcze:

  • Białko:
    110g
  • Tłuszcz:
    26g
  • Węglowodany:
    13g
  • Kalorie:
    740

Składniki:

  • kilka małych korniszonów
  • 1 cebula
  • 500 gram wołowiny (udziec / polędwica)
  • 1 całe jajko
  • 1 łyżeczka majeranku
  • pół łyżeczki pieprzu
  • szczypta soli
  • 1 łyżka otrąb owsianych lub żytnich

Przygotowanie:

  1. Cebulę oraz korniszony drobno kroimy.
  2. Do zmielonego mięsa wołowego dodajemy jajko, przyprawy, otręby owsiane oraz pokrojone wcześniej korniszony z cebulą. Całość dokładnie mieszamy.
  3. Formujemy kuleczki (najlepiej lekko mokrymi dłońmi).
  4. Wstawiamy do parowaru (można też włożyć do durszlaka zawieszonego na garnku) i gotujemy na parze przez około pół godziny.
  5. Pulpeciki genialnie komponują się z sosem na bazie jogurtu naturalnego np. tzatziki lub pietruszkowym.