KeepFit

Przepisy

New York cheesecake na czekoladowym spodzie

Składniki odżywcze 1 porcję:

  • Białko:
    13g
  • Tłuszcz:
    6g
  • Węglowodany:
    27g
  • Kalorie:
    316

Składniki:

Spód:

  • 80g gorzkiej czekolady (bez cukru)
  • 70g masła
  • 40g mąki migdałowej
  • 4 łyżki płatków migdałowych/posiekanych migdałów
  • 1 jajko
  • ½ łyżeczki sody
  • 2 łyżki stewii z erytrytolem/samego erytrytolu

Masa serowa:

  • 1,25kg tłustego sera twarogowego
  • 6 jajek
  • 5 żółtek
  • 4 łyżki stewii z erytrytolem/erytrytolu
  • kilka kropel Flavdropsów o smaku wanilii

Krem:

  • 80g gorzkiej czekolady (bez cukru)
  • 500ml kwaśnej gęstej śmietany 18%
  • kilka kropel Flavdropsów o smaku wanilii/2 łyżki cukru pudru ze stewii

Przygotowanie:

Spód:

  1. Podgrzewamy piekarnik do 180 stopni.
  2. W rondelku, na małym ogniu, rozpuszczamy czekoladę z masłem i dodajemy cukier, ciągle mieszając. Odstawiamy z ognia i studzimy.
  3. Następnie dodajemy jajko i delikatnie miksujemy masę. Dodajemy mąkę migdałową oraz sodę oczyszczoną i miksujemy. Na końcu dodajemy płatki migdałowe i mieszamy. Masę przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównujemy powierzchnię.
  4. Pieczemy ok. 8-9 minut, po czym wyciągamy z piekarnika, nie wyłączając go.

    Masa serowa:

  1. Do misy wkładamy ser, dodajemy jaka oraz żółtka, stewię z erytrytolem oraz Flavropsy. Miksujemy na gładką masę (ok. 2-3 minuty miksowania).
  2. Następnie wykładamy masę na przygotowany spód o wyrównujemy.
  3. Pieczemy 70 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, bez termo obiegu. Na dole piekarnika, pod tortownicą, wkładamy blachę wypełnioną wodą.
  4. Ciasto studzimy najpierw przez 10 minut w zamkniętym piekarniku, następnie uchylamy drzwiczki i studzimy kolejne 10 minut, stopniowo otwierając piekarnik do całkowitego wystudzenia ciasta.

    Krem:

  1. Piekarnik ponownie nastawić na 180 stopni.
  2. Śmietanę miksujemy z Flavdropsami albo ze stewią do uzyskania gładkiej masy (ok. 3 minuty miksowania).
  3. Krem wykładamy na wierzch sernika i ponownie pieczemy przez ok. 10 minut. Ponownie stopniowo otwieramy piekarnik. Po całkowitym wystudzeniu ściągamy obręcz tortownicy.
  4. Sernik należy włożyć do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
  5. Przed podaniem sernik można posypać kakao wymieszanym z cynamonem.