KeepFit

Przepisy

Kurczak na ostro w marynacie sojowo-klonowej z nerkowcami

Składniki odżywcze:

  • Białko:
    35g
  • Tłuszcz:
    12g
  • Węglowodany:
    9g
  • Kalorie:
    230

Składniki:

  • 150 g piersi z kurczaka
  • 30 ml sosu sojowego jasnego
  • 30 ml „syropu klonowego” 0 kcal
  • niepełna łyżka stołowa octu balsamicznego
  • 2 średnie ząbki czosnku
  • świeża papryczka chili – ilość wg preferencji
  • świeży imbir – ok. 0,5 cm
  • kilka gałązek szczypiorku
  • 15 g orzechów nerkowca
  • świeżo zmielony pieprz
  • spray beztłuszczowy do smażenia

Przygotowanie:

  1. Najpierw przygotowujemy marynatę. Mieszamy sos sojowy z syropem klonowym oraz octem balsamicznym. Dodajemy starty lub drobno posiekany imbir, posiekaną papryczkę chili oraz posiekany bądź przetarty przez praskę czosnek. Całość doprawiamy świeżo mielonym pieprzem.
  2. Pierś z kurczaka kroimy na mniejsze fileciki, najlepiej pod skosem, i zanurzamy w przygotowanej marynacie, a następnie wkładamy do lodówki. Mięso najlepiej marynować przez całą noc. Jednak jeśli nie mamy tyle czasu, postarajmy się, aby chłodziło się w marynacie chociaż przez godzinę.
  3. Na małej, suchej patelni prażymy nerkowce, uważając, żeby ich nie przypalić. Odstawiamy na bok.
  4. Do smażenia mięsa najlepiej użyć beztłuszczowego spray’u. Na nagrzaną patelnie wykładamy mięso i smażymy na średnim ogniu przez ok. 2 min z każdej strony, polewając pozostałą marynatą. Kiedy sos na patelni zacznie gęstnieć, dodajemy szczypiorek (pokrojony na kilkucentymetrowe kawałki) i mieszamy. Kiedy szczypiorek zmięknie (uważamy, żeby całkowicie się nie rozgotował i nie stracił koloru) dodajemy uprażone wcześniej nerkowce. Całość mieszamy i po chwili ściągamy z ognia.