KeepFit

Przepisy

Fit pączki

Dla pączków z mąki ryżowej:

Składniki odżywcze (2 pączki):

  • Białko:
    7g
  • Tłuszcz:
    3g
  • Węglowodany:
    21g
  • Kalorie:
    141

Dla pączków z mąki migdałowej:

Składniki odżywcze (2 pączki):

  • Białko:
    9g
  • Tłuszcz:
    11g
  • Węglowodany:
    6g
  • Kalorie:
    159

Składniki dla pączków z mąki ryżowej (ok. 16 sztuk):

  • 2 jaja
  • 40g erytrytolu
  • Szczypta soli
  • 170g mąki ryżowej
  • 170g twarogu
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • tłuszcz do smażenia

Składniki dla pączków z mąki migdałowej (ok. 9 sztuk):

  • 1 jajo
  • 20g erytrytolu
  • Szczypta soli
  • 80g mąki migdałowej
  • 80g twarogu
  • niepełna łyżeczka proszku do pieczenia
  • tłuszcz do smażenia

Przygotowanie:

  1. Jaja ubijamy z erytrytolem na jednolitą masę. Dodajemy szczyptę soli i ciągle miksując stopniowo dodajemy twaróg, wcześniej rozdrobniony widelcem.
  2. Następnie stopniowo dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Powinna mieć konsystencje gęstej śmietany.
  3. Pączki smażymy w głębokim tłuszczu. W związku z tym, że masa jest dosyć lejąca, najlepiej wlewać ok. łyżki stołowej ciasta bezpośrednio do rozgrzanego tłuszczu (tak jak tradycyjne racuchy). Smażyć do zrumienienia, a następnie przewrócić na drugą stronę i zrumienić.
  4. Wyciągnąć na ręcznik papierowy, żeby odsączyć nadmiar tłuszczu.

Podawać posypane np. erytrytolem zmieszanym z cynamonem, pokruszonymi migdałami, wiórkami kokosowymi itp.

Smacznego!

  • Crash override

    Co zamiast proszku do pieczenia, węglan sodu? Proponuję proszek w ogóle wywalić z tego blogu. Tyle mądrości a tu proszek!