KeepFit

Przepisy

Fit klops wołowy z jajkiem

Składniki odżywcze:

  • Białko:
    134g
  • Tłuszcz:
    23g
  • Węglowodany:
    47g
  • Kalorie:
    1103

Składniki:

  • 500 gram chudego mięsa wołowego
  • 1 cebula
  • 2 jajka
  • 3 jajka ugotowane na twardo
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka majeranku
  • pół łyżeczki imbiru
  • pół łyżeczki soli
  • 1 łyżka otrąb owsianych lub żytnich
  • otręby owsiane do wysypania formy
  • beztłuszczowy spray do smażenia

Przygotowanie:

  1. Mięso wołowe drobno mielimy, dodajemy pokrojoną cebulę, przyprawy, 2 jajka i mieszamy.
  2. Jeżeli używamy silikonowej formy do pieczenia to nie musimy niczym jej wysypywać ani smarować. Jeżeli jednak używamy zwykłej foremki do pieczenia – opryskujemy ją cienką warstwą beztłuszczowego sprayu do smażenia i wysypujemy otrębami owsianymi.
  3. Przekładamy masę mięsna tak aby wypełniła mniej więcej 1/3 formy, wkładamy jajka ugotowane na twardo a następnie dopełniamy resztą zmielonej wołowiny.
  4. Dokładnie uklepujemy tak aby nie było dziur.
  5. Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i pieczemy przez godzinę. Ostatnie kilka minut podpiekamy od góry tak aby wierzchnia warstwa ładnie się przypiekła.
  6. Odstawiamy do wystudzenia.