KeepFit

Przepisy

Fit faworki (chrusty)

Składniki odżywcze na porcję:

  • Białko:
    6g
  • Tłuszcz:
    7g
  • Węglowodany:
    32g
  • Kalorie:
    221

Składniki (ok. 6 porcji):

  • 1,5 szklanki mąki jaglanej
  • 2 łyżki mąki żytniej typ 720
  • 3 żółtka
  • 100g śmietany 18%
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki erytrytolu
  • smalec do smażenia

Przygotowanie:

  1. Wszystkie składniki zagniatamy na stolnicy na jednolite ciasto. Następnie rozwałkowujemy na jak najcieńszy placek.
  2. Rozwałkowane ciasto kroimy na romby. Tradycyjne faworki jeszcze nacinamy po środku i wywijamy. Mąką jaglana jest jednak bardziej krucha, więc byłby to nie lada wyczyn.
  3. Przygotowane faworki smażymy na głębokim tłuszczu, najlepiej na smalcu, aż do zrumienienia (uwaga, żeby nie spalić), a następnie wyciągamy na papierowy ręcznik, żeby odsączyć nadmiar tłuszczu.

Zamiast tradycyjnego cukru pudru, do posypania możemy użyć erytrytolu zmieszanego z cynamonem.

Smacznego!