KeepFit

Dieta / Przepisy / Zdrowie

Bone broth – twój katalizator zdrowia!

Bone broth czyli po prostu wywar z kości jest jedną z najbardziej odżywczych potraw jakie można przygotować w warunkach domowych. Jest tak bardzo lecznicza, że gdyby dało się ją zmniejszyć i zapakować do pigułki to firmy farmaceutyczne by zbankrutowały.

Mówiąc w dużym uproszczeniu – podczas gotowania kości na małym ogniu przez długi okres czasu (24-72h) dochodzi do ekstrakcji dużych ilości aminokwasów, kolagenu oraz wielu minerałów. Do sporządzenia wywaru potrzebujemy tylko „resztek” po obiedzie (np. kości z kurczaka, wołowiny lub ryb) a mimo to, z powodzeniem może być on uważany za pełnoprawny i wysokojakościowy suplement mineralno-aminokwasowy. Bardzo istotne jest to, aby do przygotowania wywaru użyte zostały kości „dobrej jakości” tzn. najlepiej pochodzące z wierzą z wolnego wybiegu itd.. Wynika to z faktu, że mięso pochodzące ze zwierząt hodowanych w zakładach przemysłowych jest bardziej ubogie w różnego rodzaju mikroelementy a dodatkowo w tłuszczu oraz szpiku mogą gromadzić się niektóre toksyny/chemikalia wykorzystywane podczas „produkcji” zwierząt.

Właściwości wywaru z kości:

  1. Ułatwia trawienie

    Surowa żywność jest koloidalna i hydrofilowa – innymi słowy przyciąga wodę. Właściwość ta sprawia, że gdy jemy sałatkę lub inne surowe produkty, hydrofilowe koloidy przyciągają kwasy żołądkowe i pozwalają nam szybciej trawić jedzenie. Podgrzane koloidy przeważnie tracą swoją właściwość i stają się hydrofobowe (zaczynają odpychać cząsteczki wody przez co ciężej się nam trawi jedzenie w żołądku) jednak żelatyna z wywarów mięsnych utrzymuje swoją właściwość przyciągania wody nawet po podgrzaniu.

  2. Leczy żołądek i jelita

    Żelatyna z wywaru poza ułatwianiem trawienia radzi sobie świetnie jako lek na zaburzenia trawienne i żołądkowe t.j. nadkwasowość, zapalenie okrężnicy, czy choroba Crohna ponieważ leczy ściankę jelitową. Stosowanie żelatyny wraz z innymi kluczowymi składnikami jak L-Glutamina wzmacnia ściankę jelita co ma pozytywny wpływ również na nasz układ odpornościowy.

  3. Pomaga leczyć inne choroby

    Kolagen to białko, które uzyskujemy w wywarze poprzez rozpad kości i chrząstek. Kolagen, nazywany inaczej żelatyną, jest podstawą do oceny jakości wywaru gdyż im więcej żelatyny tym zdrowszy wywar. To właśnie żelatyna jest pomocna w leczeniu anemii, cukrzycy, zaniku mięśni, a nawet chorób nowotworowych.

  4. Zwiększa wchłanialność białka

    Wprawdzie żelatyna nie jest pełnym białkiem (posiada tylko dwa aminokwasy argininę i glicynę) ale pozwala organizmowi na pełniejsze wykorzystanie kompletnych białek, które konsumujemy. Jeżeli nie stać Ciebie na duże ilości mięsa w swojej diecie to wywar z kości pomoże Tobie zwiększyć wchłanialność (biodostępność) białka.

  5. Zawiera wiele minerałów

    Zdrowa tkanka kostna zawiera dużo wapnia, magnezu, fosforu i potasu, a te składniki potrzebne są nam do utrzymywania zdrowia naszych kości, systemu nerwowego i balansu hormonalnego. Wywar z kości ryb posiada również jodynę, która jest kluczowa dla zdrowia tarczycy.

  6. Poprawia zdrowie stawów

    Z uwagi na to, że żelatyna jest otrzymywana z chrząstki wywar staje się bardzo dobrym źródłem glukozaminy i chondroityny. Te składniki są niezwykle istotne podczas odbudowy zdrowia stawów.

Składniki

  • 1,5 kg kości (wołowina, kurczak, wieprzowina lub kości ryb)
  • 2 łodygi selera, pokrojone
  • 2 korzenie selera, pokrojone (pomiń jeśli jesteś na diecie ketogenicznej)
  • 2 marchewki, pokrojone (pomiń jeśli jesteś na diecie ketogenicznej)
  • 1 średnia cebula, pokrojona
  • 7 ząbków czosnku, zgniecionych nożem przekręconym na bok
  • 2 liście laurowe
  • 1 łyżka stołowa soli Himalajskiej
  • 1 łyżka stołowa liści pietruszki
  • 1/4 kubka octu kokosowego (lub 2 łyżki stołowe soku z cytryny)
  • Zimna filtrowana woda
  • 1/4 kubka świeżych przypraw lub jedna łyżka suszonych

Sposób przygotowania:

  1. Wykorzystaj resztki kości z obiadu lub wstaw surowe kości do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni Celsjusza na 40-50 minut (mniejsze kości trzymaj w piekarniku 30-40 minut).
  2. Gotuj na małym ogniu 1-2 dni (nie doprowadzając do wrzenia). Im dłuższy czas gotowania tym więcej składników mineralnych i żelatyny z kości wydostanie się do wywaru.
  3. Po wyjęciu kości z piekarnika, zalej je zimną wodą z dodatkiem soku z cytryny lub octu kokosowego tak aby zawartość garnka była przykryta.
  4. 3-4 godziny przed zakończeniem gotowania do wolnowaru/garnka wrzuć obrane, przepłukane i pokrojone warzywa, dodaj czosnek, liście laurowe.
  5. Usuń sitkiem szumowiny, które pojawią się na powierzchni wywaru.
  6. Dodaj sól Himalajską oraz przyprawy wedle uznania.
  7. Po ugotowaniu wywar możesz od razu podać wraz z warzywami lub odcedzić przez sitko warzywa a wywar wlać do osobnego naczynia i wstawić do lodówki na najniższą półkę na noc. Po nocy żelatyna zetnie się. Możesz wtedy łyżką podzielić wywar w formie żelatyny na mniejsze porcje, zapakować do małych osobnych woreczków i zamrozić (możesz też użyć foremki do kostek lodu). To świetne rozwiązanie na te momenty kiedy łapie nas przeziębienie lub śpieszymy się z posiłkiem. Wystarczy wyjąć porcję z zamrażalnika, wrzucić do małego garnka i po chwili mamy gotowy pełnowartościowy „rosołek”. Pamiętaj tylko, że wywar może być trzymany w lodówce maksymalnie 5 dni, w zamrażarce zaś wytrzyma nawet kilka miesięcy.
  • Artur Popiński

    na jesień jak znalazł!
    napewno przetestuję

    • David Adam Woźniakowski

      Zdecydowanie polecam! Mega sprawa

  • Jelcyn777

    2 dni gotowania ? nice a wywar się nie wygotuje ?

  • Filip K.

    Chyba pomyliła się kolejność przygotowania. 2 i 3 punktu.